Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 696958

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > 365 dana od katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini

365 dana od katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini

 

Ljudske žrtve

Dvije su osobe iz Rajeva Sela poginule, a tragedije su se nastavile i nakon povratka ljudi u poplavljena sela. Trinaestogodišnji dječak ugušio se od ugljičnog monoksida iz agregata koji je radio u zatvorenoj prostoriji. Ne mogavši podnijeti pritisak, jedna se osoba objesila, a očajni Gunjanac polio se benzinom i zapalio...

- Još čujem zastrašujuće zvuke te bučne smrdljive vode koja je navirala velikom brzinom, čujem krike i jauke, još osjetim hladnoću tavana i svaki put zadrhtim kada pomislim na te strašne minute koje smo proživljavali kada smo mislili da nam je kucnuo zadnji čas. Bojim se gledati unatrag i sjećati se te traume. Ali strah me gledati i naprijed. Ostala mi je samo sadašnjost, a ona nije nimalo bajna, posla nema, a živjeti se mora - kaže Gunjanka Martina.

Obitelj Ksenije Ahmetović dobit će kuću opremljenu s najosnovnijim namještajem, perilicom rublja i hladnjakom. Još uvijek su joj, kaže, živa sjećanja na kobnu subotu, kada joj je suprug uletio u kuću i počeo vikati da moraju bježati jer dolazi voda. Njihove kćerke Asya i Tia tada su imale tri godine, odnosno šest mjeseci. “Uspjela sam pokupiti samo pelene i nešto odjeće, a ne mogu prežaliti što mi je u kući ostala i narukvica iz rodilišta”, kaže Ksenija. Njezin suprug Jasmin prisjeća se dana kada je prvi put nakon poplava ušao u kuću. Iako su prošla dva mjeseca, u kući je još bilo vode. “Sve je bilo isprevrtano, uništeno, sav naš život bio je prekriven blatom i smrdljivim muljem. Kazaljke zidnog sata zaustavila je voda kada je potopila kuću. Pokazivale su 1.30 sati. Počelo me gušiti i samo sam htio što prije izići i pobjeći”, kaže Jasmin. Prezadovoljan je onime što je učinjeno na obnovi i pitanje je dana kada će useliti u novu kuću.

Svoj na svome

U kontejnerskom naselju zatekli smo 79-godišnju Fehimu Čukovci. Već mjesecima u 13 kvadrata strpljivo čeka ključeve svoje nove kuće. “Upravo sam bila ondje, postavljaju pločice, stiže i stolarija i stvarno sam sretna i zadovoljna s onime što je država napravila. Jedva čekam da odem odavde, pronađem svoj mir i ponovno živim kao čovjek, svoj na svome”, kazala je.

Emil Lukač iz Gunje zadovoljan je kvalitetom obnove svoje obiteljske kuće, posao je prepustio državi jer za 40 tisuća kuna, kaže, sigurno je ne bi uspio sam obnoviti. No, nezadovoljan je dinamikom uklanjanja kuća predviđenih za rušenje. Jedna se nalazi pokraj njegove. Pojavile su se zmije, kontaktirao je i ministarstvo, upozoravao na problem, ali već mjesecima nitko ništa ne poduzima. Pojedini Gunjanci su nam se požalili i na to da se obnavljaju kuće onima koji u njima ne žive, a obitelji čija djeca idu u školu i koji su trebali imati prioritet u obnovi, još uvijek čekaju. Ogorčeni Franjo Somek otac je troje školaraca i na kući su mu, tvrdi, napravljeni samo grubi radovi, zbog čega već godinu dana žive odvojeno. Zlatko Štivinović iz Račinovaca sam je obnavljao kuću nakon što su mu prethodno bile tri komisije iz ministarstva i rekle kako nije za rušenje. Uselio je i tada je uslijedio novi šok - zidovi i pločice u kući počeli su pucati. Sličnih će slučajeva, uvjerena je ministrica graditeljstva, biti još nekoliko, a svi će vlasnici takvih kuća morati vratiti novac koji su uzeli, a država će im o svom trošku raditi obnovu i sagraditi zamjensku kuću.

Život se vraća

Račinovačke obitelji Mate Brkića i Višnje Klarić, čije su kuće obnovljene od temelja, ističu kako su iznimno zadovoljni kvalitetom radova. U ove dvije kuće stigao je i namještaj, postavljene su pločice i laminat, hidroizolacija, a na vanjskim zidovima izolacija od stiropora debela 20 centimetara.

Godinu dana od poplava život se dobrim dijelom vratio u Cvelferiju. Rajevo Selo se podiže iz temelja, preostale će se kuće obnoviti, a potom na red dolaze gospodarski objekti, fasade... Sve će kuće imati priključak za vodu i kanalizaciju, mnogo bolje uvjete za život negoli su imali prije poplava. Gunja danas ima jednu od najljepših i najopremljenijih škola u Hrvatskoj, reprezentativni objekt zdravstvene ambulante, a do kraja godine dobit će i novi Društveni dom s knjižnicom i Dječji vrtić, nogometni stadion… Ali nad tim se područjem nadvio veliki problem koji prijeti siromaštvom i iseljavanjem. Nema gospodarstva, nema radnih mjesta, nema perspektive. Najveći poslodavac na tom području je Centar za socijalnu skrb. Sve su oči sada u državu, očekuje se konkretna pomoć u oživljavanju poduzetništva i obrtništva, stvaranje uvjeta za dolazak investitora i osiguranje istovjetnih mogućnosti razvoja kao u drugim dijelovima Hrvatske. Također, stočari još čekaju obnovu uništenog stočnog fonda, jer je u poplavama stradalo čak 11,5 tisuća grla stoke.

OD KUĆE JOŠ NIJE 550 OBITELJI

Približno 500 obitelji iz Gunje još uvijek živi u okolnim selima ili u Brčkom, 54 ih je u kontejnerskom naselju. Među njima su i 24 obitelji koje nemaju pravo na obnovu, jer nemaju hrvatsko državljanstvo, ili nemaju nekretninu u vlasništvu i prije poplava su bili podstanari. Među njima je i 25-godišnja Slađana Stojković. Sa susjedom Ksenijom, sjedila je za stolom pred kontejnerom. Do poplava je bila podstanarka, a vlasnica kuće živi u susjednoj Bosni i nema pravo na obnovu. “Zanima me što je s našim stvarima koje su uništene u poplavi? Njih nitko ne spominje. Ne tražim milostinju, samo da mi osiguraju krov nad glavom, ako treba i uz određenu naknadu”, kaže. Među prvima su u kontejner od 13,5 kvadrata uselili Amir i Nermina Đonlić čija je kuća, smještena uz nasip, bila prva na udaru. Kada su nakon mjesec dana boravka u Brčkom prvi put ušli u kuću doživjeli su šok - smrad je, kažu, bio nesnosan, oko njih su plivale zmije. U kontejneru su izdržali samo dva tjedna i nakon toga smjestili su se u bivšu ostavu pokraj kuće, gdje su i prezimili s dvoje punoljetne djece. Amir je zaposlen u javnim radovima i s nestrpljenjem očekuje da će sljedeći mjesec useliti u novu kuću.

Ujedinjeni u solidarnosti

Tragedija stanovnika Cvelferije nikoga nije ostavila ravnodušnim. Građani su se spontano organizirali, prikupljali hranu, vodu, odjeću, pokrivače, higijenske potrepštine... Hrvatski Crveni križ u sklopu apela za pomoć području županjske Posavine prikupio je 68,5 milijuna kuna, i to je bila jedna od najuspješnijih akcija u povijesti HCK. "Uspjeli smo jer smo imali nevjerojatno suosjećanje građana i podršku medija i javnosti", kazao je predsjednik HCK Josip Jelić.

Snježana Margić

Hrvatska, hvala!

- Hvala svima na velikim i otvorenim srcima, hvala vam što se javljate i dajete nam podršku, hvala vam na donacijama koje ste uplatili, na hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama, hvala što ste primili našu djecu na odmor u cijeloj Hrvatskoj. Bez vaše pomoći ne bismo mogli preživjeti. Hvala od srca svim dobrim ljudima punim suosjećanja, volonterima, vatrogascima, vojsci, roniocima, liječnicima, medicinskim sestrama, našim novinarima, znancima i neznancima. Brčko, Županja, Cerna, Bošnjaci, Babina Greda, Gradište, Šiškovci, Jankovci, Osijek, Vukovar, Požega, Rijeka, Split, Dubrovnik, Zagreb, Kutina, Đakovo, Grad Otok, cijela Hrvatska... Gunja kaže hvala, hvala vam od srca - u ime svojih sumještana zahvalila je Snježana Margić.

40

osoba je pod istragom zbog sumnje u davanje lažnih izjava kako bi stekli pravo na obnovu

17. SVIBNJA

TE KOBNE SUBOTE ŽIVOT U CVELFERIJI POTPUNO JE STAO

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

08.07.sastanak članstva udruge sa početkom u 20,00 sati

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"