Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 690009

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Tko nam je ukrao heroje?

Tko nam je ukrao heroje?

 

– Poginuo je jer je poštovao odredbe Ženevske konvencije i sve radio po propisu. O poštenju u ratu pričali smo, kad smo se sreli na terenu, s generalom Mladenom Markačem. Ali, to poštenje drugoj strani, očito, nije značilo ništa – ogorčeno će Merc.

Jozo Ilijić bio je, kaže, najmlađi specijalac u Deltama. Suborac Merc pamtit će ga po veseloj dječačkoj naravi i dobroj duši.

I Marija Ilijić za svog supruga kaže da je bio duša od čovjeka. U mislima se vraća na onih deset najljepših mjeseci u svome životu koje je provela u braku s Jozom. Nadopunjavali su se, kaže, kao da su jedno drugom čitali misli. Neće, zapravo, Mariji Ilijić trebati podsjećanje na te dane jer ona od tih uspomena i sjećanja i živi.

– Nema dana kad se ne sjetim Joze – tiho će.

A onda misli kakav je njihov zajednički život mogao biti... U ovih sedamnaest godina, otkako je ostala bez supruga, nikada nije niti pomislila da se ponovno uda. Žao joj je jedino, kaže, što ona i Jozo nisu imali djece.

– Mislili smo: mladi smo, imamo vremena – priča udovica.

Njezin i Jozin životni put isprepleo se u Županji u koju je ona došla kao prognanica iz Otavica nedaleko od Drniša, a on kao prognanik iz Hrgova Donjih u Bosni i Hercegovini. Ilijić se odmah javio u rat i kao dragovoljac se najprije priključio 131. županjskoj brigadi, a zatim je prešao u pričuvni sastav Delti.

– Žao mu je bilo što ne idemo u rat u Bosnu jer je htio pomoći svom narodu – kaže Merc.

– Nikada mi nije puno govorio o tome što proživljava na ratištu. Kazao je tek da mu je u Bljesku bilo najgore jer nisu imali vode pa su pili vodu iz jarka – priča Marija Ilijić.

Kada je njezin Jozo posljednji put od kuće odlazio na ratište, ona mu je spakirala stvari.

– Odonda nikoga više ne pakiram – kroza suze će.

Na mjestu pogibije Joze Ilijića, koji je posmrtno dobio čin inspektora, Udruga SJP Delta podignula je spomen-obilježje. Na svaku obljetnicu tu dolaze položiti vijenac i zapaliti svijeću. I Marija Ilijić je tada s njima. A sa svojim Jozom je sve vrijeme. Jer, nema dana kada na njega ne pomisli...

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

10.06.u sa početkom u 20,00 sati radni sastanak članstva udruge.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"