Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 696947

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 18 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Obilježena 20.obljetnica VRO"Bljesak"

Obilježena 20.obljetnica VRO"Bljesak"

 

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Akciju, koja je bila uvod u konačno oslobađanje Hrvatske, umirovljeni general Petar Stipetić uvijek je isticao kao veliki uspjeh hrvatskih postrojbi.

“Karakteristika svih ovih operacija da su one planirane, pripremane i provedene pod rukovodstvom Glavnog stožera Oružanih snaga bez ičije strane pomoći. Priča da su nekakvi instruktori strani i ostali planirali i obavještajno radili za naše potrebe, nije točno,” svojedobno je izjavio Stipetić. Stav tadašnjeg predsjednika Tuđmana najavio je i daljnje akcije koje su uslijedile.

“Ovom i ovakvom pobjedom Hrvatska je dokazala pobunjenim hrvatskim Srbima, ali i međunarodnoj zajednici da ima oružanu silu koja je kadra osloboditi sva još okupirana područja, ako se to ne ostvari na miran način.”

okucani, milanovićU akciji oslobađanja zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja” koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Republika Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Zbog vojnog poraza u akciji “Bljesak”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

To je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao i njihov tadašnji vođa Milan Martić, a zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu pravomoćno ga je za ratni zločin osudio na 35 godina zatvora.

U Okučanima cijeli državni vrh

U Okučane je došao cijeli državni – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U izaslanstvu Sabora su njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić, a u Vladinu izaslanstvu ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Tihomir Jakovina, Siniša Varga i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.okučani, vlada
Svečano obilježavanje pobjedničke operacije počelo je budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, a nešto prije 10 sati krenuo je mimohod svečanog postroja, koji prate državni vrh, uzvanici i brojni građani.

U trenutku početka mimohoda, Okučane su preletjela dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U mimohodu iza zastave Republike Hrvatske te zastava MORH-a, MUP-a, Glavnog stožera, Ravnateljstva policije, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske mornarice, Hrvatskoga vojnog učilišta, Općine Okučana i ratnih zastava postrojba sudionika “Bljeska” su postroji brigada “Gromovi” “Tigrovi”, “Kune” i “Sokolovi”, dva postroja branitelja te postroj Specijalne policije MUP-a.

U 10 sati u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa održava se komemoracija na kojoj će se odati odati počast poginulim braniteljima u “Bljesku” plaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i čitanjem njihovih imena te održati molitva.

Vijence će na spomen obilježje položiti izaslanstvo članova obitelji, poginulih branitelja u Bljesku te udruga proizašlih iz Domovinskog rata; predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Leko, premijer Milanović, izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog srožera generalom zbora Dragom Lovrićem, izaslanstvo Ravnateljstva policije na čelu s ravnateljem Vladom Dominićem te izaslanstvo Brodsko-posavske županije i Općine okučani predvođeno županom Danijelom Marušićem.

U 10,45 sati u Športskoj dvorani Osnovne škole Okučana predsjednica Grabar Kitarović otvara županijske športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

U crkvi sv. Vida Mučenika u 11 sati bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U podne će pred crkvu stići maratonci “Hrvatskog sokola” iz Nove Kapele – Batrine i Novske, a u 14 sati motoristi sudionici 3. motodefilea “Bljesak”.

Zainteresirani će moći obići i Spomen-sobu vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba Oružanih snaga RH te se upoznati sa studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta.

Počasna zaštitna bojna izvest će svoje ceremonijalne radnje, Pukovnija Vojne policije pokaznu vježbu “Poslušnost sa psima”, Zapovjedništvo specijalnih snaga “Borilačke vještine”. U zabavnom programu navečer će sudjelovati klapa HRM-a “Sv. Juraj”, a tijekom dana građani će se moći okrijepiti vojničkim grahom.

Za poginule kolege Memorijalna biciklistička vožnjaokučani, biciklisti

Prije punih dvadeset godina, 1. svibnja 1995. godine, provedena je vojno-redarstvena akcija “Bljesak” u kojoj su djelatnici Specijalne jedinice policije “Trenk” Požega zajedno s djelatnicima ATJ „Lučko“ dobili težak zadatak osvajanja jakog neprijateljskog uporišta na Ivanovcu. Strateški gledano bilo je to mjesto od izuzetne važnosti, jer je tamo bila  baza neprijateljske tzv. “Jurišne brigade” i bitna cestovna komunikacija. Prilikom teških borbi tijekom akcije poginuli su Tomislav Štefaniak i Daniel Andrić dok je sedam djelatnika teško ranjeno, priopćili su danas iz PU Požega.

U spomen na dvojicu poginulih, nekoliko metara od mjesta njihovog stradavanja, na Ivanovcu je podignuto Spomen obilježje o čijem održavanju i uređenju uvelike brinu štićenici jedne komune. Naime, nekadašnje „neprijateljsko uporište“ trenutno služi kao mjesto za liječenje mladih ljudi od ovisnosti i u njemu boravi do 30-ak mladića i djevojki.

I ove godine obitelj poginulih, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske i članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Trenk“ Požega polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima i mjestu pogibije prisjetili su se svojih najmilijih, pripadnika i kolega koji su položili život za hrvatsku domovinu.

Ove godine je po prvi puta organizirana i Memorijalna biciklistička vožnja od dvorca u mjestu Trenkovo do Ivanovca u kojoj je sudjelovalo 11 djelatnika Interventne jedinice policije PU požeško-slavonske. To je put je od 80-ak kilometara , a simbolika mjesta polaska tj. dvorca u Trenkovu krije se u tome što je za vrijeme Domovinskog rata upravo tamo bila smještena SJP „Trenk“ Požega i to je bilo mjesto polaska u akciju „Bljesak“.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća skrušeno u molitvi, tijekom svete mise koju je predvodio vlč. Željko Volarić, prisutni su se prisjetili poginulih, Tomislava, Daniela i drugih suboraca, i njihove velike žrtve koja u svakome budi tugu, ali i ponos.

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

08.07.sastanak članstva udruge sa početkom u 20,00 sati

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"