Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 727294

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 5 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Potvrđena prvostupanjska presuda Veljku Mariću

Potvrđena prvostupanjska presuda Veljku Mariću

Po ocjeni Prizivnog suda, prvostupanjski sud je o svim činjenicama važnim za donošenje presude dao dovoljne, jasne i argumentirane razloge, koje u pogledu odlučujućih činjenica ne sadrže nikakve proturječnosti ni nejasnoće, kao i detaljne razloge koje u svemu kao pravilne prihvaća i Prizivni sud.

U obrazloženju se također navodi da je u pogledu odluke o kaznenoj sankciji prvostupanjski sud, pravilno odlučujući o vrsti i visini kazne koju okrivljenom treba izreći, imao u vidu sve okolnosti koje su od utjecaja na odmjeravanje kazne. Od otežavajućih okolnosti sud je ocijenio pobude iz kojih je okrivljeni počinio ubojstvo i okolnosti pod kojim je djelo izvršeno, kada se bez razloga ulazi u tuđu kuću i oštećeni hladnokrvno ubija samo zato što je druge etničke pripadnosti, stoji u priopćenju.

Marićev odvjetnik Đorđe Dozet za Hinu je izjavio kako još nije dobio odluku Prizivnog suda te da će o narednim potezima odlučivati nakon što je dobije i pročita njezin sadržaj. Za sada je sigurno to da je presuda pravomoćna i da Marić može iz pritvora biti upućen na izdržavanje kazne u zatvor, kaže Dozet i dodaje kako će o daljim pravnim mogućnostima odlučivati nakon što pročita presudu Prizivnog suda.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je 23. rujna 2011. u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog Polja.

U obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je s više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane. Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod sumnjom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je krajem siječnja 2011. odluku prvostupanjskog suda o odbijanju hrvatskog zahtjeva za izručenjem Veljka Marića, koje je podnijelo hrvatsko pravosuđe nakon početka suđenja 7. listopada 2010. godine.

izvor:Hina

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"