Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 727293

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Žalbeno vijeće:Suđenje Gotovini i Markaču ne treba "prijatelje" jer stvaraju nepotreban pritisak

Žalbeno vijeće:Suđenje Gotovini i Markaču ne treba "prijatelje" jer stvaraju nepotreban pritisak


Ako se osporavaju kvalifikacije vojnoga činjenja na terenu sa stajališta vojske, ako se tomu doda i pravna dimenzija tih djela, onda žalbeno vijeće nema drugog izlaza nego odvjetničkoj argumentaciji u opširnim žalbama dati prostora i uvažavanja. Osim toga, cijeli je slučaj, prema mišljenju stručnjaka, prvi put stavio u haaškom postupku na prvo mjesto legitimirane sudionike na račun onih koji bi tu legitimaciju tek htjeli ishoditi.

»Nemojte me citirati. Ni zbog mene ni zbog kolega koji čine obrambene timove dvojice osuđenika«, rekao nam je jedan odvjetnik i nastavio, »jednostavno ne bih želio da se stvori dojam da je slučaj gotov, i to gotov u korist Gotovine i Markača. Haaška je procedura dugotrajna i komplicirana i nitko živ ne zna kako će sve to završiti.«
O čemu je riječ? Najprije, sugovornik smatra još jednim dobrim znakom odbijanje i hrvatskog i stručnog 'prijateljstva' s tribunalom. »Žalbeno vijeće jednostavno ne želi blizu sebe nikoga tko bi na bilo koji način osporavao i optužnicu i presudu. Koliko znam, a znam baš iz haaških izvora, bliskost tužbe i presude ključni je problem sucu Meronu. Ako oslobodi optuženike, ne želi imati na kritičarskoj strani one koji će reći - popustio je pritisku. Ako odbije žalbe, ne želi doći u situaciju da mu se predbaci da je 'morao' tako suditi jer 'nitko iz Hrvatske još nije ozbiljno osuđen'. Ako presudi u korist već izdržana pritvora i osudi Gotovinu i Markača taman toliko koliko su već kazne izdržali (ili dvije trećine dosuđenoga), nazvat će ga kompromiserom. A sudac Meron ni jednu od svih tih kvalifikacija ne zaslužuje«, kaže Vjesnikov sugovornik.

I drugi sugovornici upozoravaju na činjenicu da bi svi 'prijatelji' zapravo samo produljili postupak, a već se spominjalo da to za Vijeće sigurnosti, kao poslodavca, jednostavno ne dolazi u obzir. Kako žalbeno vijeće nije nikakva »američka porota« koja do presude ne smije ni proviriti u novine, svi suci sigurno znaju za priče o njihovu poslu, pa onda i za pritiske da bi se odluka trebala donijeti baš tako kako lobističke grupe to traže.

»Strašno je ako se dosadašnje odluke žalbenog vijeća koriste za stvaranje lažnog optimizma po ishod žalbe«, kaže nam ugledni sudac krivičar. »Ponekad mi se čini da taj optimizam netko namjerno podgrijava ne bi li na eventualnom razočaranju konačnom odlukom stupio na politički teren koji si tako priprema. Živimo u zemlji u kojoj je nekoliko godina vrijedilo pravilo 'da naši nisu činili zločine jer su se naši branili'. Potvrdi li žalbeno vijeće prvostupanjsku presudu, takvi će reći: 'Jesmo vam rekli'«, objašnjava sudac.

Domaći stručnjaci, koji su upoznati i sa sadržajem žalbi timova koje vode Luka Mišetić i Goran Mikuličić, slažu se da aneksi, ma koliko uvaženi bili njihovi autori, nisu potrebni, ali sa zadrškom: možda će mnoge stvari biti jasnije kad uskoro, već početkom ožujka, kako je Vjesnik doznao, sudac Meron izrekne svoj stav o dodatnim svjedocima i dokazima predloženima uza žalbene papire.

izvor.vjesnik.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"