Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 727319

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 21 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Okrugli stol"Objava registra hrvatskih branitelja"

Okrugli stol"Objava registra hrvatskih branitelja"


Naglasivši da je status branitelja časna titula, i to se pravo ne može dati svakome, pozvao je branitelje da mu pomognu u načinu objave registra. Ističući da je to pitanje bilo jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, Matić je rekao kako je jedan od argumenata protivnika objave Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji se može i promijeniti.

Bivši resorni ministar Tomislav Ivić rekao je kako se protivi objavi registra te da od ministra nije čuo argumante za njegovu objavu. Podsjetio je da hrvatski Ustav jamči zaštitu osobnih podataka te da se zakon može promijeniti, a postavio je pitanje je li to potrebno. Po njegovu mišljenju, pitanje objave je i sigurnosno pitanje, naročito za branitelje koji ne žive u Republici Hrvatskoj, a koji mogu biti izloženi dodatnom progonu. Kao argument protiv - rekao je kako nijedna zemlja nije objavila popis pripadnika svojih oružanih snaga nakon rata, a kad je riječ o mogućim nezakonitostima, pozvao je ministarstva obrane i unutarnjih poslova te državno odvjetništvo da ih utvrde internim kontrolama. Zauzeo se i za objavu registra dezertera te boraca NOB-a i ocijenio da je pitanje objave registra političko pitanje radi skretanja pozornosti javnosti s drugih većih problema u zemlji.

Žarko Puhovski rekao je nazočnim braniteljima da on nije sudjelovao u ratu te da govori kao netko izvana, ali i kao građanin. Smatra da bi - zbog mnogih moralnih pitanja, mistifikacija i laži - taj registar trebalo objaviti kao javni dokument, čime bi se smanjio prostor za manipulacije. Dosad su branitelji bili ilegalna kategorija jer nema nikakvoga javnog dokumenta o njima, dodao je.

Podsjetio je da je i bivša Jugoslavija objavila popis boraca NOB-a te da je SAD objavio popis pripadnika svojih oružanih snaga u raznim ratovima, osim pripadnika specijalnih postrojba koji su sudjelovali u tajnim operacijama.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić usprotivio se objavi registra iako je njegov ratni put i ostale pojedinosti, kao javne osobe, objavljen. Također se pozvao na Ustav koji jamči zaštitu osobnih podataka, dodajući da bi objava takvog registra izazvala razdor među samim braniteljima.

U raspravi koja je slijedila sudjelovali su i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, koji su istaknuli da "to pitanje treba raščistiti, a kriminal vezan uz status branitelja sankcionirati".

Na okruglome stolu mnogi su branitelji iznijeli svoje stajalište o objavi registra branitelja, često i emotivno, ističući nezadovoljstvo činjenicom što su na popisu od gotovo 500 tisuća branitelja i osobe koje nisu bile u ratu te time što se pitanje objave registra politizira.

izvor:Hina

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"