Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 727298

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 18 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > Haaška odbijenica neće imati posljedice za Gotovinu i Markača

Haaška odbijenica neće imati posljedice za Gotovinu i Markača


Da podsjetimo, sud je priopćenjem od srijede dao Hrvatskoj na znanje kako od ponude da se u postupku Gotovina-Markač pojavi kao amicus curiae (prijatelj suda) neće biti ništa. Tako je uradak washingtonske odvjetničke tvrtke Patton i Boggs otišao u sudsku arhivu, a bez izravnih posljedica za slučaj na koji se njihova ekspertiza odnosila. Suradnju sa spomenutom tvrtkom ugovorio je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zašto je sud odbio Hrvatsku, a prijedlog za 'prijateljskim' statusom stručnjaka iz pravne i vojničke nomenklature SAD-a, Kanade i Velike Britanije ostao na čekanju?

Tri su razloga. Prvi, za razliku od izravne zainteresiranosti Hrvatske, skupina vojnih i pravnih stručnjaka ne djeluje izravno zainteresirana za oslobađanje ili pozitivno razrješenje slučaja Gotovine osuđenog na 24 i Markača na 18 godina zatvora. Njih zanima pravna, a potom i vojna podloga kazni koje su izrečene u prvom stupnju, a koje po njima ne drže vodu.
Drugi mogući razlog odbijanja hrvatskog prijateljstva jest udaljavanje domicilne države od moguće buduće odluke žalbenog vijeća koji vodi sudac Theodor Meron.

I treći, vrlo važan razlog krije se u činjenici da je posljednje izvješće suca Merona, ali u funkciji predsjednika tribunala, prošlo bez 'ovacija' na East Riveru. Za konkretan slučaj Gotovina i Markač Meron je rekao da bi odluku u žalbenom vijeću trebalo očekivati krajem 2013. ili početkom 2014. godine. Čini se da je tom prilikom kompletni tribunal doživio kritiku od 'poslodavca' - Vijeća sigurnosti.

Promatrači smatraju da je učinak 'udarca po prstima' vidljiv već iz činjenice da je kompletna procedura predmeta Gotovina-Markač ubrzana za barem godinu dana. Učinjeno je to najavom da bi se odluka žalbenog vijeća o podnesenim prijedlozima dviju strana, plus spomenuta međunarodna vojno-pravna ekspertiza, mogla donijeti već u ožujku.

Obrane osuđenih generala pozdravile su taj potez.

»Da, došlo je do značajne uštede vremena, ali za konačnu odluku žalbenog vijeća to ne mora imati nikakva značenja«, oprezan je odvjetnik Mikuličić.

Promatrači u Haagu pak smatraju da je odbijanje hrvatskog prijateljskog predmeta jednostavno procjena žalbenog vijeća da je hrvatski prijedlog u ovom trenutku procesno neprimjeren, s jedne strane, a s druge, da je dobro nacionalnu državu u žalbenoj fazi držati što dalje od sudnice. Ionako, kažu nam u Haagu, tribunal trpi kritike iz svake od sredina koje su nacionalni domicil optuženika.

»Ne treba zaboraviti ni na Vijeće sigurnosti i njihovo inzistiranje na ubrzanju postupaka«, kaže Vjesniku haaški izvor, jer »u New Yorku nitko nije spreman izrađivati još jednu izlaznu strategiju za tribunal«.

izvor:vjesnik.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"