Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 727301

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 23 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Vijesti > Aktivnosti Udruge > "Je li ovo neka invazija?!"

"Je li ovo neka invazija?!"Specijalci su devedesetih branili zemlju od bradate, a u zimu 2012., od bijele napasti

Pun autobus veterana u prepoznatljivim zelenim "komandosicama" s mačem i munjama na rukavima, rano jutros krenuo je iz Zagreba prema snijegom okovanom kraju iznad Samobora. Upravo na tom području, prvi hrvatski specijalci pripremali su se za rat prije nego što je počeo, da bi se na dobro poznate, ali potpuno zametene i zaleđene lokacije, vratili više od dvadeset godina poslije.

Od Velebita do Samoborskog gorja: S lopatom i dva desetljeća više na grbači, jednako efikasni kao s puškom i u najboljim godinama

Nisu više mladi kao nekad i umjesto pušaka sada su nosili lopate, ali gotovo dva desetljeća nakon što su otklonili ratnu opasnost, odazvali su se na poziv ministra za branitelje Predraga Matića Freda i baš u maniri specijalaca: Zdušno, složno, brzo i efikasno, potpuno "riješili" preko metar debele nanose na planinskoj cesti koja vodi do mjesta, u iznimno teškim uvjetima, koji su sve s kojima smo pričali, podsjetili na snježni, burni i zimski pakao velebitskih "čuka", koje su upravo policijski specijalci čuvali cijelo vrijeme rata. Danas su pak posebno obradovali starije i nemoćne stanovnice Malog Lipovca, čije su kuće oslobodili snježnog okova i omogućili im izlazak, dok su do ostalih ne samo očistili nanose za prolazak ljudi, nego su bez ikakve mehanizacije, samo s lopatama u rukama izglancali puteve kojima nakon njihovog lopatanja mogu proći i vozila

Ratni veterani očitali lekciju "institucijama"

Policijski specijalci su u ovu akciju krenuli na poziv i inicijativu ministra branitelja, koji se i sam latio lopate. Njihovi suborci iz 4. gardijske brigade su u Splitu jednakim žarom odgovorili na ovu inicijativu i kako saznajemo, tamo ih se prijavilo više nego što je bilo raspoloživih lopata. Međutim, nisu svi krakovi državnog aparata reagirali jednako ekspresno i još bitnije, konkretno, kao što je onaj kojeg je "zadužio" Fred. Naravno, ne da se svakome, kao ovim veteranima, potegnuti ranom zorom iz Bjelovara, Siska, Varaždina, Zagreba, Krapine, da bi se vlastitim šakama i ozeblinama pomoglo nekoj nepoznatoj i snijegom zarobljenoj bakici na Samoborskoj gori. Puno je lakše vijećati u klimatiziranim dvoranama i "izražavati nadu i zabrinutost".

 

 

izvor:index.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"