Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 751244

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja

Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja


Kako nam je rekao Zlatko Grgić, policijski službenik PGP Županja, koji je osmislio čitav projekt te prikupio većinu fotografija i drugih izložaka, prostor je uređen radi iskazivanja pijeteta prema pripadnicima nekadašnje Policijske uprave Županja koji su poginuli u Domovinskom ratu, ali i očuvanja zbirki fotografija, oružja, uređaja, opreme i odore. Među zanimljivim izlošcima nalazi se legitimacija (osobna iskaznica) jedne stanovnice Posavskih Podgajaca, koju je 01.07.1946. godine izdao Kotarski narodni odbor Federalne Hrvatske, Upravni odjel Županja. Tu je i talijanska puška „Carcano M1891“, kakva se proizvodila u razdoblju od 1924. do 1929. godine i bila dio naoružanja postrojbi vojske Austrougarske Monarhije, Kraljevine SHS i Nezavisne Države Hrvatske i kakvom je izvršen atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Zatim poznati policijski pištolj „Walther PPK“, kakav se proizvodio od 1930. godine i kakvim je Adolf Hitler u Fűhrerbunker-u u Berlinu počinio samoubojstvo, poznat i zbog toga što ga je u filmovima koristio lik tajnog agenta Jamesa Bonda. Naravno tu je i neizostavna i vrlo popularna kratka strojnica „Thompson Submashine Gun M1“, jurišne puške „Crvena Zastava AP M70 AB2“ u narodu poznatija kao „Kalašnjikov“ i „Heckler & Koch G3“, pumperica „Winchester“ i drugo zanimljivo oružje i minsko-eksplozivna sredstva kao što je primjerice neeksplodirano zrno tenkovske granate 100 mm, ispaljeno na Županju u Domovinskom ratu.   Među izloženim fotografijama nalaze se i one na kojima se vidi početak izgradnje današnje zgrade policije 1970. godine u ulici Dr. Franje Račkog, ali i stare zgrade policije u ulici Veliki Kraj, na mjestu gdje je danas „Zagrebačka banka“, čega se mnogi naši sugrađani više ne sjećaju. Objektivom su zabilježeni i povijesni trenuci postrojavanja Jedinice za posebne namjene PU Županja, neposredno prije odlaska na vukovarsko bojište u obranu sela Bogdanovci, sa kojega se na žalost mnogi nisu vratili, slike pripadnika Specijalne jedini policije „Delta“ Županja u Gračacu, oslobođenom u VRO Oluja, trenutak podizanja zastave Europske unije na jarbol na Graničnom prijelazu Županja i mnoge druge.    Načelnik PGP Županja, gosp. Antun Bekavac se nada da će ovaj prostor biti trajni podsjetnik mlađim kolegama na činjenicu da je Hrvatska policija bila prva organizirana postrojba, koja je 1991. godine stala u obranu domovine i iz koje su kasnije nastale Oružane snage Republike Hrvatske, te da odoru hrvatskog policajca trebaju nositi časno i ponosno ali se i prema njoj odnositi s posebnim poštovanjem. U posebnim prilikama prostor će organizirano moći pogledati djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola i zainteresirani građani.
Zlatko Grgić

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

OBAVIJEST:DO DALJNJEG SE OBUSTAVLJAJU SVE AKTIVNOSTI UDRUGE.

Evo i šesta godina dođe.Hvala svima koji su pomogli kad je bilo teško!
karta: Rajevo Selo Karta

Više na ovom linku:
https://koronavirus.hr/

PROJEKT"VELEBIT-2020"
Slikovni rezultat za velebit u domovinskom ratu

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"