Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 805553

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > General M.Markač odlikovan

General M.Markač odlikovan

Povodom Odluke predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović o dodjeli Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, general pukovnicima u miru Mladenu Markaču i Anti Gotovini, MUP po prvi puta objavljuje autoriziranu biografiju general pukovnika Mladena Markača...Ministarstvo unutarnjih poslova izrazito je ponosno što jedan od najvećih stratega Domovinskoga rata, i domoljub koji cijelog svog života doprinosi razvoju naše države, dolazi iz redova hrvatske policije.General Markač odlikovan je zbog iznimnog doprinosa u izgradnji Hrvatske vojske i policije.Tko je general pukovnik Mladen Markač?Mladen Markač rođen je 8. svibnja 1955. godine u Ðurdevcu. Osnovnu školu završio je u Ðurđevcu, a srednju tehničku u Zagrebu gdje završava i Kineziološki fakultet, smjer sporta -sportsko novinarstvo. Tijekom školovanja intenzivno se bavi vrhunskim sportom te postiže značajne rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini (višestruki prvak Hrvatske, bivše države, te međunarodne razine — Balkanskih igara u džudu i hrvanju grčko rimskim stilom. Profesionalni put započeo je u policiji 1981. godine kao inspektor operativac, zapovjednik Antiterorističke jedinice, načelnik Odjela i Sektora specijalne policije te pomoćnik ministra za Specijalnu policiju. U Domovinski rat uključio se od samog početka te je kao zapovjednik skupnih snaga Specijalne policije sudjelovao u planiranju i provedbi gotovo svih većih redarstveno-vojnih operacija obrane i oslobađanja Republike Hrvatske. Sudionik je i predavač na mnogobrojnim seminarima održanim na nacionalnoj i međunarodnoj razini, s ciljem osposobljavanja i unapređivanja znanja i vještina iz djelokruga rada Specijalne policije. Utemeljitelj je uspostave suradnje, razmjene iskustava te usklađivanja taktike i intervencija snaga Specijalne policije Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Njemačke, Turske, Rumunjske, Francuske i Bosne i Hercegovine. U okviru toga posebice možemo izdvojiti kongres održan u Njemačkoj, na kojem su se raspravljala poglavlja protueksplozijske zaštite te načela razvoja metoda i taktika borbe protiv terorizma. Tijekom Domovinskog rata, odlukom ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, zadužen je za koordinaciju svih zajedničkih bojnih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske. Njegovo aktivno sudjelovanje u planiranju i provođenju bojnih djelovanja u OSRH, sumarno je obrazloženo u koreferatu Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Odjela za ratno planiranje i uporabu OSRH, iznesenog od strane načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske dana 19.5.1995. godine, u kojem se navodi: „U pripremama i tijekom realizacije velikog dijela ratnih planova — direktiva, aktivno je sudjelovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, general pukovnik Mladen Markač čije su pravovremene i kvalitetne pripreme rezultirale znatnim doprinosom i velikim uspjesima tijekom izvođenja svih operacija HV, a posebice u operaciji „Oluja”.

Zbog doprinosa u ustrojavanju Hrvatske policije i gotovo svih profesionalnih brigada Hrvatske vojske, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman dodijelio je Mladenu Markaču, glavnom inspektoru MUP-a, čin general bojnika 1992. godine, a 1994. godine promiče ga u čin general pukovnika. Za savjestan dugogodišnji rad primio je mnogobrojne nagrade, priznanja i odličja, a posebna državna priznanja uručena su mu za sudjelovanje u provedbi različitih Vladinih projekata zaštite bioraznolikosti kroz suradnju s timovima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Ministarstva kulture, Vodoprivrede te Ministarstva zaštite okoliša. Pobjedom na izborima u svojoj sedmoj izbornoj jedinici 1996. godine na listi HDZ-a, general Markač ulazi u Hrvatski državni sabor gdje puni mandat obnaša dužnost zastupnika te člana Odbora za nacionalnu sigurnost, Odbora za poljoprivredu i Odbora za zaštitu okoliša. Kao zastupnik s ovog područja sudjelovao je u provedbi više projekata čijom se realizacijom pridonijelo općem dobru, ali i u mnogim djelatnostima poboljšalo životne uvjete građana Republike Hrvatske. Tijekom obnašanja svog mandata u Saboru član je Predsjedničke komisije za pomilovanja te Nadzornog odbora Podravke. Zbog teško narušenog zdravstvenog stanja 2003. godine general pukovnik Mladen Markač odlukom Predsjednika Republike Hrvatske umirovljen je uz časni otpust iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u činu general pukovnika Hrvatske vojske. Haški sud podigao je optužnicu protiv Mladena Markača koji se dobrovoljno odazvao na poziv Međunarodnoga kaznenog suda te izjavio da nije kriv po svih sedam točaka optužnice.

Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu, dana 15. travnja 2011. godine, general Mladen Markač proglašen je krivim i osuđen na osamnaest godina zatvora.

Dana 16. studenog 2012. godine, Haški je sud odbacio zaključke Raspravnog vijeća te generale Mladena Markača i Antu Gotovinu oslobodio svih optužbi i pustio ih na slobodu. Tom su prigodom generali Markač i Gotovina po drugi put obranili Hrvatsku i dokazali da je Domovinski rat bio obrambeni, častan i oslobodilački.

U Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, dočekala ih je gotovo cijela Hrvatska, a general Markač je tada izgovorio: „ Prvo moram zahvaliti svima vama koji ste bili uz nas, kad nam je bilo najteže. U srcu sam uvijek nosio svoju Domovinu, a Domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Bio sam uvjeren da nije bilo zločinačkog poduhvata i da je hrvatska vojska zajedno s hrvatskom policijom časno oslobodila svoju Domovinu.

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

OBAVIJEST:Do daljnjeg udruga obustavlja sve aktivnosti zbog epidemije COVID-19.

#OSTANIMO ODGOVORNI

Više na ovom linku:
https://koronavirus.hr/PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"