Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 732890

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > Otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca

Otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca

Vijence su ispred spomenika položile obitelji poginulih i nestalih policajaca, a zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su: izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i mnogi drugi.

Prije otkrivanja spomen obilježja u Hrvatskom domu Vukovar održan je komemorativni skup sjećanja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako su naši policajci predugih sto dana, sve od Borova Sela pa sve do pada Vukovara, bili ovdje srcem, dušom i tijelom, uz svakog Vukovarca, braneći svaku ulicu, svaku kuću, svaki kutak grada heroja.

"Mladiće, potpuno predane svom životnom, policijskom pozivu, zatekla je velikosrpska agresija. U samim počecima, obavljali su redovite policijske zadaće. No, kada je Vukovar počeo gorjeti - kao i u mnogim drugim, ratnim vihorom pogođenim mjestima novonastale neovisne hrvatske države - i ovdje su prvi stali na branike domovine", kazao je.

"Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Osim toga, brinuli su o prehrani stanovništva, osiguravajući ponajprije hranu za sve one koji su živote nastavili u mraku i vlazi podruma diljem razorenog, gorućeg grada. Pomagali su djeci, pomagali su ranjenima, pomagali su bolnici, spašavali su živote sve do prvih crta bojišnice ", rekao je ministar Davor Božinović i dodao kako su utvrđivali identitet poginulih, vodeći pritom veliku brigu da se svakoj stradaloj osobi pokaže zasluženo dostojanstvo.

Ministar je dodao kako uloga i zasluga hrvatske policije u Domovinskom ratu neće ostati zaboravljena.

U Zaboku je jučer otkriveno spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na poginule policajce iz Hrvatskog zagorja.

"Ovo spomen obilježje otkrivamo s jednakim izrazom dubokog poštovanja prema zasluzi hrvatske policije ovdje na vukovarskom tlu", naglasio je i zaključio kako odavanjem počasti njihovoj žrtvi mlade generacije učimo kako se poštuje i cijeni vlastiti narod i kako se zajednički, sa sviješću o značenju prošlosti, gradi bolja budućnost za prosperitet svih članova jedne zajednice.

Umirovljeni general Mladen Markač prisjetio se političkog konteksta ranih 1990-tih godina i početka agresije na Hrvatsku.

"Najveći doprinos branitelja je što imamo slobodnu i neovisnu državu. Prva oružana snaga novonastale države bila je policija", kazao je Mladen Markač i dodao kako je hrvatska policija podnijela najveći teret, a iz njezinih redova potekli su i mnogi generali.

Pozvao je mlade policajce da časno i profesionalno obavljaju svoj posao i da budu vjerni domovini.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stevo Culej, u svom emotivnom govoru kazao je kako je 97 mladića došlo u Vukovar iz cijele Hrvatske koju su uz domaće dečke stali na branik domovine.

"Oni su se žrtvovali da bi mi danas bili ovdje", rekao je Stevo Culej.

U Domovinskom ratu poginuo je 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, više od 3600 ih je ranjeno, dok se njih 27 još vode kao nestali i zatočeni.

izvor:mup.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

"VELEBIT-2020"
Slikovni rezultat za velebit u domovinskom ratu

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"