Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 732877

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 11 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > Otkriven spomenik "Velebitskim junacima"

Otkriven spomenik "Velebitskim junacima"

U Domovinskom ratu najviše su propatile obitelji naših poginulih vitezova. Mi znamo da vaše trpljenje ne možemo preuzeti na sebe. Ali možemo i moramo svima reći: Mi smo tu! S vama smo i podijelit ćemo vašu veliku bol. U sudbonosnim danima na početku Domovinskog rata hrvatska policija je prva stala u obranu Domovine. Danas se to pomalo zaboravlja. Zaboravlja se i uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zatim vrijednosti kojima nas je učila i danas uči Crkva. Neki su nam htjeli nametnuti tzv. detuđmanizaciju, odnosno brisanje dijelova naše ponosne povijesti, temelja moderne Hrvatske u koje su utkani životi desetaka tisuća poginulih i umrlih branitelja. Na takve preinake mi nikada nećemo pristati, rekao je između ostaloga general Markač. Izaslanik premijera Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je obećao kako Vlada RH premijera Plenkovića nije, niti će ikada iznevjeriti hrvatske branitelje. Ministar Medved je u govoru istaknuo činjenice kako su neki političari iz Hrvatske odlazili čak u Beograd po političke instrukcije, da bi ih potom primjenjivali na Hrvatsku. Ministar Medved je ponovio stajalište svojega Ministarstva po kojemu se događaji iz Domovinskog rata premalo uče u hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik dr. Darko Milinović prepričao je tragičan događaj kada je zapovjednik ratnog saniteta morao jednoj obitelji priopćiti vijest o pogibiji njihova sina i oca. Dr. Milinović ponovno se poklonio svakoj hrvatskoj žrtvi u vjekovnoj borbi za slobodnu Hrvatsku.
-Velebit je bio i ostao zaštitnik i simbol hrvatstva. Njih 26 koji su poginuli na obroncima Velebita naš su ponos. Suprotno od tvrdnji nekih prijašnjih članova hrvatske Vlade koji su tvrdili kako su hrvatski branitelji „borci za privilegije“. Naši poginuli prijatelj, njih 26, poručuju: naša privilegija kao i privilegija svih hrvatskih branitelja je bila što smo bili spremni poginuti za Hrvatsku. Ovih 26 poginulih policajaca bili su tijekom Domovinskog rata luč koja nam je svjetlila s Velebita jer smo znali da uz njihovu hrabrost srbočetnički agresor nikada će zauzeti Velebit. Upravo su naši poginuli bili luč koja je osvjetljavala nedosanjani san hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Domovini, istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Darko Milinović.

Savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur također je sudjelovao u Domovinskom ratu.
-Kroz snagu i požrtvovnost hrvatske policije gradila se Hrvatska vojska. Bili smo svjedoci toga vremena i nemamo prava zaboraviti na sve te žrtve. Drago mi je što smo se danas okupili u vrlo velikom broju, da bismo ušutkali one zle duše koje vole reći da smo „šaka jada“. Mi moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu, snagu pobjedničke vojske na koju svi zajedno moramo biti ponosi, rekao je izaslanik predsjednice RH Ante Deur. Pokrov sa spomenika skinula su djeca poginulih specijalaca, sinovi i kćeri Velebitskih junaka. Vijenac na spomenik položila su izaslanstva predsjednice RH, Hrvatske Vlade, Hrvatskog sabora, izaslanstvo MUP-a RH, članovi obitelji poginulih, Ličko-senjske županije i Grada Gospića. Riječi molitve predvodio je biskup i miru mons. dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju policijskog kapelana Ivana Blaževca.
Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. Kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.

Fotografija Damira Badanjaka.
Fotografija Damira Badanjaka.

Fotografija Marijana Zovkića.

Fotografija Marijana Zovkića.

Fotografija Marijana Zovkića.

Fotografija Marijana Zovkića.

Fotografija Damira Badanjaka.
Fotografija Damira Badanjaka.
Fotografija Damira Badanjaka.
Fotografija Damira Badanjaka.
Fotografija Marijana Zovkića.

Fotografija Milijan Brkić.

Izvor: Lika-online.

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

"VELEBIT-2020"
Slikovni rezultat za velebit u domovinskom ratu

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"