Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 670108

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 19 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > 24.obljetnica VRO"Maslenica"

24.obljetnica VRO"Maslenica"


Obilježavanje je nastavljeno mimohodom postrojbi sudionica operacije Maslenica s ratnim zastavama starom jezgrom Zadra do crkve sv. Šime gdje je služena misa za sve poginule hrvatske branitelje.
U zadarskom HNK-u potom je održana svečana akademija na kojoj je povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor podsjetio na vojno-političke okolnosti u kojima je operacija provedena.

Podsjećajući na te povijesne dane izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu iz nekoliko razloga. "Operacijom Maslenica smo pokazali da razina organiziranosti i opremljenosti hrvatske vojske omogućava izvođenje kompleksnih vojnih operacija, da sami možemo riješiti problem okupiranih teritorija, te smo našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske. Maslenica je bila potvrda da je Hrvatska vojska izrasla u silu sposobnu za oslobađanje zemlje", kazao je ministar. Rekao je i kako smo u Domovinskom ratu imali vrhunske ljude što je bilo presudno, a posebno je naglasio važnost čuvanja uspomene na sve izgubljene živote hrvatskih branitelja zbog kojih treba nastaviti njegovati vrijednosti Domovinskog rata, jer kako je rekao, samo tako ćemo moći jačati Hrvatsku o kojoj su sanjali oni koji su je branili i oslobađali.

Ministar se osvrnuo i na aktualni trenutak ističući važnost sigurnosti i mira bez kojeg nema ni razvoja i ekonomskog prosperiteta te je napomenuo kako je u tom kontekstu važna i izrada novih strateških dokumenata a prije svega Strategije nacionalne sigurnosti na kojoj se intenzivno radi, kako bi bili spremni odgovoriti na sve moguće ugroze. Na kraju je ministar Krstičević poručio:“ Operacija Maslenica pokazala je i nama i svijetu što može zajedništvo hrvatskoga čovjeka i hrvatskog vojnika, što znači odlučnost, čast i kako izgleda pobjednički hrvatski duh“ te je pozvao sve da u tom pobjedničkom duhu nastavimo i dalje.

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur rekao je kako je vrijeme u kojem je provedena operacija Maslenica bilo vrijeme ponosa, tuge ali i hrabrosti jedne generacije koja je ostvarila povijesne hrvatske težnje. "Mi kao svjedoci tog vremena moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu i istinu o snazi naše pobjedničke vojske", kazao je Deur.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov posebno je podsjetio da su u operaciji Maslenica sudjelovale sve tri grane Oružanih snaga što je bilo ključno za obranu Hrvatske od neprijateljske agresije te kako je ona hrvatskoj vojsci donijela niz iskustava koja su joj uvelike pomogla u daljnjem jačanju, organizaciji i razvoju. Posebno je naglasio kako žrtvu naših branitelja, njihovu hrabrost i snagu ne smijemo zaboraviti i uvijek im moramo biti zahvalni. Na kraju je general Šundov istaknuo kako je operacija Maslenica hrvatskom narodu vratila ponos, dostojanstvo i nadu u skoro oslobađanje svih okupiranih područja te kako trebamo čuvati uspomenu na te slavne dane Domovinskog rata.  

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić rekao je kako je Domovinski rat temelj naše slobode te kako istinu o njemu moramo širiti na svakom koraku i prenositi naraštajima koji dolaze. 

Obilježavanje VRO Maslenica nastavit će se i iduća tri dana prigodnim događanjima i memorijalnim sportskim turnirima u Kašiću, Islamu Latinskom, Paljuvu, Posedarju, Jasenicama i Donjem Karinu.

 

izvor:morh.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

Fotografija Marijana Zovkića.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"