Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 670062

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 50 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > ATJ Lučko proslavila 26.obljetnicu postojanja

ATJ Lučko proslavila 26.obljetnicu postojanja

Na početku svečanosti ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pregledao je postroj Antiterorističke jedinice Lučko, a uz njega su svojom prisutnošću obljetnicu uveličali ministar branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić, Zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Krunoslav Jozić, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, vojni ordinarij mons. Juraj Bogdan, ratni zapovjednici, obitelji poginulih pripadnika ATJ Lučko i mnogi drugi visoki uzvanici.

Ispred Udruge ATJ Lučko 1990. prigodnim riječima prisutnima se obratio Vlado Marić:

„Na ovaj dan sjećamo se iznimne uloge hrvatske policije u stvaranju Hrvatske države. Na početku Domovinskog rata Hrvatska nije imala svoju vojsku, pripadnici hrvatske policije bili su jedina legalna oružana snaga i prvi su stali u obranu suvereniteta Domovine. Među jakim snagama MUP-a kako su popularno nazvane prve oružane snage, najelitnija među njima bila je upravo Antiteroristička jedinica Lučko. Velikom doprinosu u stvaranju samostalne Republike Hrvatske svjedoči i činjenica o 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko koji su svoj život dali Domovini, dok su 52 pripadnika ranjena“ – među ostalim je rekao Vlado Marić.

Prisutnima se obratio i zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Krunoslav Jozić i istaknuo kako je ATJ Lučko jedinica koja je u ratnim godinama čvrsto stajala na temeljima izuzetnih pripadnika te je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji samostalne Hrvatske.

„Nikada ne smijemo zaboraviti na žrtvu koja je podnesena na tom putu, naše poginule i ranjene. Dužnost mi je iskazati iskrenu zahvalu našim veteranima koji su u Jedinici i uz Jedinicu tijekom domovinskog rata branili suverenitet Hrvatske. Danas kad je Domovinski rat iza nas, Antiteroristička jedinica Lučko susreće se s brojnim drugim izazovima koji su proizašli iz globalnih ugroza kao što su terorizam i izbjeglička kriza kao i ostali kriminalni oblici. No, Jedinica je kako onda tako i danas spremna na sve sigurnosne izazove, stoga je potrebno neprestano ulagati u nju kako bi bila spremna uhvatiti se u koštac sa svim izazovima“ – istaknuo je Krunoslav Jozić.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u svom obraćanju istaknuo je kako je izuzetno ponosan da kao ministar stoji ispred pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko i iskreno im se zahvalio za sve što su činili i što čine za Republiku Hrvatsku.

Kao branitelj dijelim s vama iste vrijednosti, kao i zahvalnost prema žrtvama, odnosno herojima rata. Vaša sposobnost utemeljena je na slavnoj prošlosti i utkana je u obitelj Europskih specijalnih postrojbi,  a vaša sadašnjost i vaša budućnost predstavlja odgovor, siguran sam na najveće izazove trenutka u kojem živimo i kojem ćemo živjeti. Jednostavno rečeno vi ste bili, vi jeste i ostat ćete elita i kao takvi imate istaknuto mjesto i ulogu u MUP-u RH. Prvi ste bili u Domovinskom ratu, a biti ćete predvodnici rješavanja problema koji sada opterećuju naše društvo, a ima ih dosta. Problemi kao što su organizirani kriminal i korupcija. Svjesni smo propusta u ovih 25 godina i nitko nije slijep pred teškoćama u kojima živimo, ali vjerojatno smo tu školu jednostavno trebali proći. Naša je Hrvatska sazdana od prkosa i čuda, nisu nas slomili drugi pa ne smijemo dozvoliti da se slomimo sami. Moramo prevladati razlike oko bolnih dnevnih tema i otići dalje, budimo ljudi zajedništva, a zajedništvo neka bude sinonim domoljublja. Ponovit ću, izuzetna mi je čast stajati ovdje ispred vas, ovo govorim iz srca i čestitam vam ovu 26. obljetnicu Antiterorističke jedinice Lučko - rekao je ministar Vlaho Orepić.

Ministar Vlaho Orepić zapalio je svijeću ispred spomen-obilježja u čast stradalim pripadnicima ATJ Lučko u Domovinskom ratu, a za sve stradale pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko i njihove obitelji održana je Sveta misa koju je predvodio mons. Juraj Bogdan. Na kraju svečanosti pripadnici ATJ Lučko prisutnima su predstavili opremu koju koriste u svojim intervencijama.

ATJ Lučko u mirnodopsko vrijeme

Danas je ATJ Lučko moderna postrojba, ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima. Osnovna joj je namjena borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje svih oblika kriznih situacija, a posebice talačkih situacija, otmice osoba, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, uhićenja visokog rizika, osiguranja štićenih osoba, ronilačko-pirotehničkih intervencija, pratnja i osiguranje novčanih sredstava, uspostava narušenog javnog reda i mira u najtežim oblicima, akcije potrage i spašavanja. Pripadnici ATJ Lučko osposobljeni su za djelovanje u svim situacijama na kopnu, vodi i u zraku. Jedinica ima vrlo važnu ulogu za Ministarstvo unutarnjih poslova jer može brzo, pravovremeno i učinkovito odgovoriti na razne nepredviđene situacije koje ponekad i nisu klasični policijski posao. Takav široki spektar djelovanja omogućava joj njezin ustroj, visoka razina osposobljenosti u raznim specijalnostima te specijalistička oprema i naoružanje koje posjeduje. Upravo iz tog razloga njeni pripadnici imaju najviši beneficirani radni staž koji se računa 18 mjeseci za godinu dana, najmodernije i najskuplje osobno policijsko naoružanje, kvalitetnu zaštitnu opremu te plaćena životna osiguranja za pilote, ronioce i protueksplozijsku zaštitu.

izvor:mup.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

Fotografija Marijana Zovkića.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"