Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 728057

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti

Obavijesti

27.OBLJETNICA VRO MASLENICA


U Zadru je danas, 20. siječnja 2020. godine održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju visoka su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće odajući počast poginulim braniteljima u operaciji.

Više...

28.obljetnica SJP Delta Županja

Fotografija Marijana Zovkića.
Obilježena je 28.obljetnicu od osnutka SJP Delta-Županja.Zahvaljujemo se Ministarstvu hrvatskih branitelja,županiji Vukovarsko-srijemskoj,gradu Županja,udruzi roditelja poginulih branitelja grada Županje,USP Fenix-Posavina,USPDR Orao Osijek,USPDR Trenk Požega,općini Štitar,općini Cerna.Svetu misu za sve poginule,umrle i nestale pripadnike SJP Delta Županja predvodio je policijski kapelan PU Vukovarsko-srijemske.Svima koji su na bilo koji način pomogli u samoj organizaciji obljetnice.Sve pohvale i osoblju restorana Sava u Županji.Hvala svima!

Više...

Prigodne poštanske marke specijalne jedinice policije

Prigodne poštanske marke za specijalne jedinice policije

Serija prigodnih maraka „Hrvatski domovinski rat“


Zagreb, 26. rujna 2019. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. rujna prigodne poštanske marke „Hrvatski domovinski rat – Specijalne jedinice policije“. Izdanje se sastoji od 21 poštanske marke koje imaju za motiv ambleme specijalnih jedinica policije, a autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Vrijednost svake izdane marke je 3,60 kuna, a prigodno izdanje tiskano je u nakladi od 25 000 araka. Marke su izdane u zajedničkom arku od 21 marke i četiri privjeska, a Hrvatska pošta izdala je i četiri prigodne omotnice prvog dana (FDC).

Više...

28.obljetnica pogibije u Borovu selu


U spomen na 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su srpske paravojne postrojbe napale iz zasjede i ubile 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, u srijedu su, dan uoči  28. godišnjice pogibije, cvijeće na njihove grobove položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske

Na obljetnicu pogibije redarstvenika, u četvrtak 2. svibnja, vijence podno spomen-obilježja u središtu Borova položit će državna i druga izaslanstva koja će do spomen obilježja doći u mimohodu od ulaska u mjesto Borovo, predvođeni članovima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Krpelj“ Vinkovci.  Obilježavanju će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović...

Više...

Da se ne zaboravi

Fotografija Blago Zadro.

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

"Krvavi Uskrs":Dan je kad pala prva žrtva Domovinskog rata


Uskrsno jutro 1991. godine bilo je izrazito maglovito.

S nekoliko autobusa, kombija i osobnih vozila te jednim transporterom kolona s hrvatskim specijalcima pod zapovjedništvom Josipa Lucića krenula je prema Plitvicama u ranim jutarnjim satima 31. ožujka. Dolazak hrvatskih snaga na Plitvice tog hladnog uskršnjeg jutra prethodila se akcije pobunjenih Srba koji su tjedan dana ranije organizirali tzv. "miting istine" na Plitvicama. Zahtjevali su da Nacionalni park Plitvice ostane u sklopu tzv. SAO Krajine a dan kasnije donijeli su nezakonitu odluku da se smjeni rukovodstvo Nacionalnog parka.

Na Plitvice ubrzo stižu "martićevci". Pun autobus 'milicajaca' iz Knina čije je vođa bio Milan Martić, jedan od glavnih vođa pobunjenih Srba i šef kninske 'milicije'. Upadaju u upravnu zgradu Nacionalnog parka kako bi proveli odluku o pripojenju. Na koranskom mostu uskoro se vijori zastava tzv. SAO Krajine i Jugoslavije...

Više...

O našim mladima iz ekipe Delta Županja


Fotografija Marijana Zovkića.
Entuzijasti futsala iz Županje su 2015. godine osnovali Futsal akademiju pod imenom Sveti Patrik koja okuplja mlade igrače iz cijelog županjskog kraja. Akademija postoji samo par godina, a već je stekla golemu popularnost među mladim Županjcima te je rado viđen gost na domaćim, ali i inozemnim malonogometnim turnirima. Igrao je tako Sveti Patrik diljem Europe, u Belgiji, Francuskoj, Austriji, BiH... Županjci uspješnu suradnju imaju s prvoligašem Split Tommyjem i MNK Klancem iz Brčko distrikta (BiH).


Futsal Akademija Sveti Patrik Županja tijekom ovih školskih praznika organizirala je turnir za mlađe uzraste, za igrače 2006. i 2007. godišta. Igrale su ekipe MNK Aurelia Vinkovci, NK Radnički Županja, NK Borac Drenovci, Delte i Sveti Patrik iz Županje, a nakon zanimljivih utakmica, pobjednički pokal ostao je u rukama domaćina...

Više...

Dani ponosa i tuge

Fotografija Milijan Brkić.

[ VUKOVAR I ŠKABRNJA, OGROMAN PONOS, DUBOKO POŠTOVANJE, NEIZMJERNA ZAHVALA I VJEČNO SJEĆANJE ]

Danas smo ovdje u koloni sjećanja kako bi odali duboko poštovanje za žrtve Škrabrnje, Vukovara i sve žrtve koje su položile ono najvrijednije, svoj život u Domovinskom ratom, kao i za njihove članove obitelji. Nakon strašnog zločina prije 27 godina, svake godine se okupljamo u Škabrnji iz pijeteta prema žrtvama, koje su zauvijek pale na svom životnom putu za jedinu i slobodnu nam Hrvatsku.

Žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, ali da bi svi kao društvo mogli krenuti naprijed potrebno je procesuirati počinitelje ratnih zlocina i za Škabrnju, i za Vukovar i za sve ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu. To je jedini put da pravda bude zadovoljena i da članovi obitelji žrtava velikosrpske četničke agresije u oslobodilačkom Domovinskom ratu nađu svoj mir. To je sveta obveza i prioritet prema svakoj žrtvi i njihovim obiteljima.

Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja

Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja
Županjski policajci su u povodu proslave Dana policije u prostorijama Postaje granične policije Županja, uredili vrlo zanimljiv izložbeno-edukacijski prostor.   U njemu se nalazi veliki info-pano sa fotografijama i podacima o 16 policijskih službenika nekadašnje Policijske uprave Županja, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Na zidovima su izložene fotografije policijskih službenika, prostorija, vozila i opreme koju su županjski policajci koristili kroz povijest. U posebno izrađenim ormarima izloženo je vatreno oružje i minsko-eksplozivna sredstva iz Domovinskog rada, uređaji i oprema za telekomunikacije, fotografiranje, izradu osobnih isprava, osobne isprave, registarske pločice i drugi predmeti te policijska odora i oprema koja više nije u upotrebi. 

Više...

Delte su obilježile 27.obljetnicu


ŽUPANJA - Udruga veterana specijalne policije iz Domovinskog rata Delta Županja protekle je subote skromno i dostojanstveno obilježila 27. obljetnicu od osnutka Specijalne jedinice policije Delta Županja PU vukovarsko-srijemske. Kroz djelatni i kroz pričuvni sastav Delti ukupno je prošlo 356 pripadnika. Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima županjske Posavine brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, a održana je i služba riječi. Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje, pročitana su imena poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Delti. Pripadnici ove specijalne jedinice policije u ratnom razdoblju sudjelovali su u ratnim akcijama i oslobođenju okupiranih mjesta diljem Hrvatske – od istočne i zapadne Slavonije, preko Karlovca i Like pa sve do dubrovačkog zaleđa. Ratni put nije prošao bez žrtava, ukupno je poginulo i u poratnom vremenu umrlo 20 pripadnika Delti. U sklopu programa odigran je i malonogometni turnir u sportskoj dvorani Gimnazije, na kojem su sudjelovale po četiri ekipe limača i veterana. U Lovačkoj kući Gaj u Županji proglašeni su pobjednici turnira, uručene zahvalnice i pehari te priređen prigodni domjenak. M.L.O.

Obilježena 27.obljetnica SJP Delta Županja

15092018 ZUPANJA-OBLJETNICA DELTE.Sub.02
Svečanim turnirom u malom nogometu, a potom polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Županjske Posavine, u Županji je obilježena 27. obljetnica osnutka specijalne jedinice policije Delta. Pripadnici jedinice u ratnom razdoblju sudjelovali su u ratnim akcijama i oslobođenju okupiranih mjesta diljem Hrvatske – od istočne i zapadne Slavonije, preko Karlovca i Like pa sve do dubrovačkog zaleđa. Ratni put nije mogao proći bez žrtava, ukupno je poginulo, odnosno u poratnom vremenu umrlo 20 pripadnika Delti, od ukupno njih 356, koliko ih je prošlo kroz jedinicu, što kroz djelatni, što kroz pričuvni sastav.

izvor:vktv.tv

Delte u Gračacu


Osim što je njihov član Đuro Merc bio na podizanju hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, "Delte" su u Gračacu sudjelovale u svečanom mimohodu povodom obljetnice Oluje. Upravo za županjske Delte Gračac je jedno posebno mjesto, istaknuo je za program HRŽ-a Marijan Zovkić, predsjednik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata "Delta" Županja dodajući kako iz Županje do Gračaca uvijek idu istim putem i prisjećaju se, zajedno sa svojim obiteljima, 1995. godine i sudjelovanja u "Oluji"...

Više...

Više članaka...

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

PRIGODNE POŠTANSKE MARKE SJP
Fotografija Policijska Vojna Mirovina.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"